Over de Drank- en Horecawet

 

De Drank- en Horecawet regelt de verkoop van alcohol in Nederland. Op 1 januari 2014 is de aangepaste Drank- en Horecawet ingegaan. De regels voor de verkoop van alcohol aan jongeren zijn strenger geworden. Met het ingaan van deze wet zijn een aantal zaken gewijzigd:

  • Jongeren onder de 18 jaar zijn strafbaar wanneer ze alcohol bij zich hebben op straat of op andere plekken in de openbare ruimte (bijvoorbeeld in de kroeg of het winkelcentrum).
  • Het maakt niet uit of jongeren onder de 18 zwak alcoholische drank of sterke drank bij zich hebben. In beide gevallen zijn ze strafbaar.
  • De burgemeester kan de alcoholverkoop in de detailhandel tijdelijk verbied als geconstateerd is dat de leeftijdsgrenzen binnen twaalf maanden drie keer zijn overtreden.
  • Voortaan is het de taak van de gemeente om toezicht te houden op naleving van de Drank- en Horecawet. Eerst was dit de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

 

alcohol bij je komt je duur te staan

Gemeente barneveld Gemeente Wageningen Gemeente Ede Gemeente Nijkerk Gemeente Renswoude Gemeente Rhenen Gemeente Scherpenzeel Gemeente Veenendaal Gemeente Woudenberg