Maatregelen tijdens het evenement

 

De volgende maatregelen kunnen u helpen om tijdens het evenement verantwoorde alcoholconsumptie te bevorderen:

 

1. Maak huisregels en leeftijdsgrens duidelijk zichtbaar

Zorg ervoor dat de huisregels bij de entree/toegangswegen, op centrale plekken en bij de bar duidelijk en zichtbaar zijn. Laat de ‘harde’ datum (dag, maand, jaar) zien vanaf wanneer een bezoeker ouder dan 18 is.

 

2. Check de leeftijd

Voer nauwgezet het systeem voor leeftijdscontrole uit dat u heeft opgezet.

 

3. Voorkom indrinken door blaastesten

Indrinken onder jongeren is erg populair. Jongeren die dronken op uw evenement komen, consumeren echter weinig en veroorzaken vaak overlast en excessen. Neem daarom, eventueel steekproefsgewijs, blaastesten af bij minderjarigen.

 

4. Gebruik geen mobiele tappunten

Bij mobiele tappunten (tenders die rondlopen) is leeftijdscontrole in de praktijk aanmerkelijk lastiger. Deze passen dan ook niet bij een goed alcoholbeleid. In diverse gemeenten worden ze via de vergunningsvoorwaarden ook verboden.

 

5. Zorg voor een goed alcoholvrij aanbod

Zorg dat er bij alle bars een aantrekkelijk alcoholvrij aanbod is (bijvoorbeeld alcoholvrije cocktails) en maak deze zichtbaar op een duidelijke drankenkaart. Maak zo mogelijk één of enkele bars 100% alcoholvrij. Promoot het alcoholvrije aanbod, bijvoorbeeld door een duidelijk prijsverschil.

 

6. Pas schenktijden aan

Als er veel minderjarigen aanwezig zijn, stem de schenktijden dan af op de jongste groep of schenk überhaupt geen alcohol.

 

7. Creëer chill out plekken

Het is raadzaam bij grotere evenementen één of meer speciale chill out ruimtes in te richten waar bezoekers even kunnen bijkomen. Een (gratis) watertap en/of alcoholvrije bar past hier goed bij.

 

8. Controleer preventief de uitvoering van het alcoholbeleid

Laat tijdens uw evenement enkele toezichthouders/beveiligers preventief de volgende
zaken in de gaten houden:

  • Goede uitvoering van de leeftijdscontrole
  • Bezit van alcoholhoudende drank door minderjarige bezoekers
  • Doortappen: schenken aan dronken bezoekers
  • Wederverstrekking: doorgeven van alcoholhoudende drank door volwassen bezoekers aan minderjarige bezoekers
  • Drinken van alcoholhoudende drank door het personeel

 

9. Hanteer een afsluitritueel

Kondig tijdig (45 minuten van te voren) aan wanneer de bar sluit. Als er gebruik wordt gemaakt van drankbonnen, sluit dan het verkooppunt voor de bonnen eerder dan de bar. Gebruik feller licht en wat zachtere muziek.

 

Gemeente barneveld Gemeente Wageningen Gemeente Ede Gemeente Nijkerk Gemeente Renswoude Gemeente Rhenen Gemeente Scherpenzeel Gemeente Veenendaal Gemeente Woudenberg