Horeca

 

De horeca kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. Concrete afspraken over een strenge naleving van de leeftijdsgrenzen, een doorschenkverbod bij dronkenschap en het opleggen van een sanctie bij overtreding dragen bij aan het later, minder en minder vaak drinken van alcohol.

Gevolgen leeftijdsverhoging

Vanaf 1 januari 2014 mag er geen alcohol meer worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Medewerkers onder de 18 mogen wel alcohol verkopen, maar het zelf niet nuttigen. Jongeren onder de 18 die drank in hun bezit hebben zijn zelf ook strafbaar. Wordt u binnen één jaar drie keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.

Controleren

Om de leeftijd van de jongere te controleren, vraagt u naar een geldig identiteitsbewijs: dat kan een Nederlands paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart, een rijbewijs of een bromfietsrijbewijs (categorie AM). Daarnaast is het van belang dat u de regels aan wie u wel en aan wie u niet mag verkopen goed zichtbaar ophangt in uw zaak.

Waaraan moet uw personeel voldoen?

Als u bier, wijn, port of sherry schenkt of sterke drank verkoopt, moeten uw personeelsleden ouder zijn dan 16 jaar. Uw leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.

Scholing

Om erop toe te zien dat alle regels op de juiste manier worden nageleefd, is het van belang dat uw personeel goed geschoold is. Trimbos, het landelijke kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg, biedt hiervoor een speciale cursus aan:

Ondersteuning

Bierviltjes

In december 2013 verspreidden de gemeenten van regio de Vallei zo'n 150.000 viltjes in de horeca over de nieuwe leeftijdsgrens voor alcohol. De boodschap is helder: ‘Vanaf 1 januari 2014 geen alcohol onder 18 jaar.’ 

 

Voorzijde bierviltje:

 Bierviltje voorzijde 

 

Achterzijde bierviltje:

 Bierviltje achterzijde

 

Luuk Miedema, werkzaam bij Welstede en initiatiefnemer van de viltjes geeft aan: “De horeca moet niet het gevoel hebben dat ze alleen staan in de invoering van deze noodzakelijke maar ook lastige maatregel. Het is prachtig dat het signaal dat wij hebben opgepikt uit de horeca nu regiobreed wordt overgenomen.” De viltjes komen te liggen in de belangrijkste hotspots waar jongeren uitgaan. 

 

Posters

Naast de bierviltjes hebben de verschillende gemeenten ook een gezamenlijke poster gemaakt. Ook hier is de boodschap: ‘Vanaf 1 januari 2014 geen alcohol onder 18 jaar.’  De poster kan bijvoorbeeld worden opgehangen bij de ingang van een café of kroeg om de minderjarige bezoekers direct duidelijk te maken dat aan hen geen alcohol wordt geschonken.

 

Pssst nog geen 18 poster A3

 

Wilt u de bierviltjes of de poster downloaden? Dat kan hieronder:

 

JPEG:

 

PDF (geschikt voor drukwerk):

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de bierviltjes of posters of wilt u meer weten over de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Gemeente barneveld Gemeente Wageningen Gemeente Ede Gemeente Nijkerk Gemeente Renswoude Gemeente Rhenen Gemeente Scherpenzeel Gemeente Veenendaal Gemeente Woudenberg