Hoe help ik mijn kind ‘nee’ zeggen tegen alcohol?

Kinderen die opgroeien, krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld drinken, roken en blowen. U kunt als ouder voor lastige situaties komen te staan. Aan de ene kant wilt u uw kind misschien meer loslaten. Maar aan de andere kant ook voorkomen dat hij of zij gaat drinken, roken of blowen. Hoe gaat u hier als ouder mee om? FrisValley geeft u – onder het motto Ouders van NIX – handige tips.

Extra ongezond voor kinderen

Voor kinderen en jongeren is het gebruik van alcohol, tabak, hasj en wiet extra schadelijk. Dit komt omdat kinderen nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen kan worden verstoord. Wie al jong begint met drinken, roken of blowen, heeft bovendien meer kans om later verslaafd te raken.

Ouders hebben wél invloed

Ouders denken vaak dat ze minder invloed hebben als hun kind ouder wordt. Dit komt omdat bijvoorbeeld de omgeving en vrienden voor een kind belangrijker worden. Toch blijven kinderen het heel belangrijk vinden wat hun ouders denken, en hebben ouders wel degelijk invloed op sommige keuzes van hun kind. Uw kind heeft regels nodig bij het verkennen van zijn of haar grenzen. Juist in de puberteit. Regels stellen helpt om het drinken, roken en blowen door uw kind te voorkomen of zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe u dit het beste kunt aanpakken, leest u op deze site.

Handige adviezen 

Opvoeden is leuk, maar niet altijd even makkelijk. Een positieve manier van opvoeden is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Positief opvoeden betekent bijvoorbeeld dat u aandacht heeft voor uw kind en weet wat hij of zij graag doet. Ook praten met uw kind en duidelijke grenzen stellen, horen hierbij. Dit geldt voor opvoeden in het algemeen, maar ook als het gaat om drinken, roken en blowen.

Adviezen

Uw kind en drinken, roken en blowen?

Risico’s

Meer informatie en contact 

Handige websites

Meer informatie

Bel de alcoholinfolijn: 0900-5002021 (€ 0,10 p/min)

Gemeente barneveld Gemeente Wageningen Gemeente Ede Gemeente Nijkerk Gemeente Renswoude Gemeente Rhenen Gemeente Scherpenzeel Gemeente Veenendaal Gemeente Woudenberg