Horeca

De horeca kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren.

Concrete afspraken over een strenge naleving van de leeftijdsgrenzen, een doorschenkverbod bij dronkenschap en het opleggen van een sanctie bij overtreding dragen bij aan het later, minder en minder vaak drinken van alcohol.

20150606_StudioA12Personeelsfeest_169-1926.jpg

Gevolgen leeftijdsverhoging

Vanaf 1 januari 2014 mag geen alcohol worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Medewerkers onder de 18 mogen wel alcohol verkopen, maar het zelf niet nuttigen. Jongeren onder de 18 die drank in hun bezit hebben, zijn zelf ook strafbaar. Wordt u binnen één jaar drie keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.

Controleren

Om de leeftijd van de jongere te controleren, vraagt u naar een geldig identiteitsbewijs: dat kan een Nederlands paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart, een rijbewijs of een bromfietsrijbewijs (categorie AM). Daarnaast is het van belang dat u de regels aan wie u wel en aan wie u niet mag verkopen goed zichtbaar ophangt in uw zaak.

Waaraan moet uw personeel voldoen?

Als u bier, wijn, port of sherry schenkt of sterke drank verkoopt, moeten uw personeelsleden ouder zijn dan 16 jaar. Uw leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.
Om erop toe te zien dat alle regels op de juiste manier worden nageleefd, is het van belang dat uw personeel goed geschoold is. Trimbos, het landelijke kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg, biedt hiervoor een speciale cursus aan:

Barcode Omgaan met alcohol en drugs in de horeca
Bierviltje Horeca

Wilt u meer informatie over hoe FrisValley u kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op.

Samenwerkende gemeenten

samenwerkende%20gemeenten%20Frisvalley_0.jpg