Jongeren

Pssst... Nog geen 18? Dan geen alcohol! Waarom niet? Je ontdekt het wanneer je verder leest! 

Waarom geen alcohol <18 jaar? 

Er zijn veel redenen waarom het beter is om, in ieder geval tot je achttiende, geen alcohol te drinken. Hieronder de belangrijkste redenen op een rijtje:

  • Tot je 25e zijn je hersenen volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort dit proces en brengt schade aan je hersenen. Hoe jonger je bent en hoe meer je drinkt, des te groter de schade. 
  • Het drinken van alcohol is schadelijk voor je gezondheid: je maag, je darmen en je lever kunnen slecht tegen alcohol.
  • Alcohol is een drug, die je lichaam langzaam verdooft en je gedrag verandert. Je kunt er vrolijk van worden, maar ook ziek of vervelend. Veel mensen worden agressiever van alcohol. Ze vechten meer en dit kan tot (grote) problemen leiden.
  • Als je op jonge leeftijd al alcohol drinkt, is de kans groter dat je later verslaafd raakt.
  • De kans op verkeersongelukken is veel groter.
  • Bovendien is het natuurlijk niet fijn om de volgende dag moe te zijn, een slechte adem te hebben, minder goed te presteren bij het sporten en op school en je te schamen omdat je niet meer weet wat je gedaan hebt.

Wanneer ben je strafbaar?

Je bent volgens de Drank- en Horecawet strafbaar als je jonger bent dan 18 jaar en alcohol bij je hebt op een openbare plek (bijvoorbeeld op straat, in het winkelcentrum of in het park). Als je nog geen 18 bent en met drank wordt betrapt, kun je een taakstraf of boete krijgen. Zowel de politie als Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) mogen de boete geven.

Alcoholvrije%20Cocktails.jpg

Het maakt overigens niet uit of het om zwak alcoholische drank of om sterke drank gaat. Zwak alcoholische drank is bier, wijn, port, sherry, vermout en drank met een alcoholgehalte onder de 15%. Dat kunnen dus ook mixdranken zijn. Sterke drank is drank met een alcoholgehalte van 15% of meer. In beide gevallen ben je dus strafbaar.

Alcohol <18 in de supermarkt

Supermarkten mogen vanaf 1 januari 2014 geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. In de supermarkt zelf ben je niet strafbaar als je jonger bent dan 18 jaar en alcohol bij je hebt. Dit is een uitzondering in de wet. Maar… als je naar buiten loopt met alcohol kun je wel een boete krijgen. Let op: je moet in de supermarkt altijd je legitimatiebewijs (ID-kaart of paspoort) laten zien aan de kassa! 

Alcohol <18 in de slijterij

Een slijterij mag vanaf 1 januari 2014 geen alcoholische drank verkopen aan iemand die jonger is dan 18 jaar. Net als in de supermarkt moet je in de slijterij altijd je legitimatiebewijs laten zien aan de kassa.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat alcohol allemaal met je doet? Of wil je jouw kennis op het gebied van alcohol testen? Kijk dan op één van de onderstaande websites:

Samenwerkende gemeenten

samenwerkende%20gemeenten%20Frisvalley_0.jpg